“Wie wil bouwen aan de wereld van morgen, de ‘stad van de toekomst’, zal vandaag de handen uit de mouwen moeten steken.”
De Stad van de Toekomst is een stad van ons allemaal en samen geven we antwoord op toekomstige vraagstukken door iedereen ruimte en faciliteiten te bieden die hen uitdagen en intrinsiek motiveren om te gaan doen waar hun hart en/ of talent ligt. In de Stad van de Toekomst worden we uitgedaagd om alles als een kans te zien en vinden we antwoorden voor belangrijke uitdagingen waar we als regio de komende jaren voor staan.
CITYARD, de Stad van de Toekomst, als “hotspot” voor leren, innoveren, verduurzamen, produceren en transformeren. Een inspirerende, vernieuwende en vooruitstrevende omgeving waarin de deelnemers samen met jonge ondernemers en publiek/ private partijen inhoud en uitvoering geven aan de (duurzame) oplossingen van morgen en dit alles volgens de opgave van de ‘next economy’.
Architectenbureau RoosRos past de hal zo aan en richt deze zo in, dat die toekomstige economie er met behoud van het industriële erfgoed kan plaatsvinden. U kunt in het plan ook zien hoe de hecht samenwerkende partijen van CITYARD in de hal daar invulling aan geven.
Voor iedereen die straks de Biesboschhal inloopt, ligt de wereld aan de voeten. ‘The world at my feet’, schreef Sabirul Islam in 2008. Een inspirerend verhaal van een Britse jongeman die binnen het traditionele systeem faalt, maar het met doorzettingsvermogen en creativiteit redt en succesvol wordt. Een prachtig voorbeeld. Volg je droom met passie en de motivatie daar vol voor te gaan. Dat is precies waar de samenwerkende partners in CITYARD zich volledig op richten.
Ruimte voor nieuw ondernemerschap, perspectiefgericht leren, werkgelegenheid door innovatie en Anders leren een hele zorg minder. Het zijn cruciale aspecten in onze missie.
We halen niet voor niets een voorbeeld uit 2008 aan. Nederland worstelt al decennia met een goed systeem van jeugdzorg en onderwijs voor de groeiende groep jongeren die vastloopt in het reguliere onderwijssysteem. In 2015 werd de jeugdzorg – met stoom en kokend water – overgeheveld naar gemeenten (met een op voorhand ingeboekte efficiencykorting) en sinds die tijd is de zorg aan jongeren ontspoort en zijn de kosten niet gedaald maar juist explosief gestegen.
Dat vraagstuk wordt bij CITYARD omgebogen tot een prachtige kans in een innovatieve, creatieve en stimulerende omgeving. Met toonaangevende bedrijven, waaronder Shell, Microsoft en tal van werkgevers binnen de Drechtsteden, wordt in de hal de wereld van morgen vormgegeven. Op het gebied van duurzaamheid, lokale voedselproductie, mobiliteit, techniek, lifestyle, media en informatietechnologie. Wat morgen nodig is wordt hier vandaag uitgedacht.
In juli 2020 nam de gemeenteraad van Dordrecht de motie ‘Innoveren voor duurzame groei’ aan. Daarin verzoekt de raad het college van B&W een integraal innovatieplan op te stellen, waarbij technische en sociaal maatschappelijke innovaties een rol krijgen en een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de ‘next economy’ en in kaart te brengen welke verbetering aan vestigingsvoorwaarden dat vraagt en wat er nodig is om clustervorming te stimuleren en welke rol dat vraagt van de gemeente.
Het is deze motie die tezamen met de ambities die Dordrecht in haar groei-agenda 2030 formuleerde waarmee de in CITYARD samenwerkende partijen, in nauw overleg met het (lokale) bedrijfsleven en de Economic Development Board (Deal Drecht Cities) aan de slag zijn gegaan.
Een vernieuwend onderwijsmodel dat uitgaat van perspectiefgericht leren zorgt voor een makerspace, die onderwijs breed – dus samen met het reguliere onderwijs – vorm geeft aan de leefwereld van onze jongeren en het Onderwijs van de Toekomst. Daarnaast biedt het ook ruimte voor bij- en omscholing van volwassenen in samenwerking met bedrijven en bijvoorbeeld het UWV.
CITYARD geeft de Biesboschhal terug aan de stad en creëert er een culturele en maatschappelijke hotspot voor de jongeren van vandaag en de volwassenen van morgen.
Wij willen de Biesboschhal teruggeven aan de stad. Dat is de belofte die ligt besloten in ons voorstel voor de hal en de duurzame exploitatie ervan. De hal is straks zeven dagen per week per week vrij toegankelijk voor het publiek.
Publiek dat er de pracht van dit industriële monument kan bekijken en er zicht krijgt op de rijke historie van de scheepsbouw en de binnenvaart. Die beleving wordt in de grote hal gecombineerd met de bouwstenen van de toekomst. Letterlijk en figuurlijk. Verspreid door de hal bouwen wij kubussen. Bouwstenen van het ontwikkelingsaanbod dat wij deelnemers bieden.
Hier werken we aan het huis van de toekomst, met cybersecurity aan de veiligheid van de stad, met City-Farming aan een eigen voedselketen, met zonne-energie aan de klimaatopdracht, met circulair hergebruik en met robotica aan efficiëntie voor de Stad van de Toekomst. Dit alles is slechts een greep van de mogelijkheden en de uitdagingen waar we aan werken en is ingericht in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven. Een prikkelende, stimulerende leeromgeving in een hal waar je industriële historie inademt en de kans voor morgen uitademt.
Iedere kubus die straks in de fraaie centrale hal staat, is de vindplaats van een aansprekend beroep en de plek waar een jongere een beroep van de toekomst leert.
Dit gebeurt vanuit een heldere visie op de begeleiding van het leren van en de zorg en aandacht voor jongeren. Daarbij zetten wij programma’s in die worden bekostigd uit onderwijsgelden en bijdragen vanuit de jeugdzorg. De ontwikkeling van dit plan leunt niet op structurele gemeentelijk subsidies of bijdragen vanuit de lokale overheden, maar wordt mogelijk gemaakt door een hechte samenwerking met het bedrijfsleven, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
Minder uitgaven voor jeugdzorg en de bestrijding van de enorme wachtlijsten. Hoe? In CITYARD focussen we niet op het probleem, maar geven vorm aan de kansen en uitdagingen. We nemen belemmeringen weg en starten begeleiding direct op.
Centraal staat altijd dat we iedere jongere beoordelen op zijn of haar talent en een breed pallet aan activiteiten aanbieden om dat op een positieve manier verder te ontwikkelen. Jongeren gaan hier met docenten en begeleiders op avontuur in de wereld van morgen.
In CITYARD bieden wij het vak van de toekomst aan en wordt in fieldlabs en denktanks gewerkt aan innovatieve oplossingen voor lokale problemen.
Het is natuurlijk niet nodig er nogmaals op te wijzen dat de afgelopen anderhalf jaar, met stringente corona- maatregelen, er vooral bij jongeren behoorlijk heeft ingehakt. Daarvoor was het percentage onder de jeugd- en jongeren dat met zichzelf worstelt al hoog. Het is in de corona-pandemie tot enorme proporties uitgegroeid. De ‘paradigma-shift’ die de grondleggers van CITYARD bepleiten is geënt op de ideeën van Sir Ken Robinson. Wij willen iedere jongere tegemoet treden op basis van de persoonlijke interesses en belangstellingssfeer.
Niet louter als onderdeel van een groep leeftijdsgenoten, maar als individu. Ook hier geldt dat de kiem van deze benaderingswijze al uit 2002 dateert. De voorboden van de verandering bestaat al geruime tijd.
Het is nu hoog tijd vanuit verschillende disciplines de schouders eronder te zetten en een toekomstbestendig aanbod te doen. In CITYARD werken vakmensen, jonge ondernemers (start-ups), bedrijven, SITY Youniversity Drechtsteden, het Autisme Experience Center, het Dalton College en het Da Vinci College Gorinchem samen om jongeren het vak van de toekomst bij te brengen. Daarbij is er voortdurend interactie en afstemming met het bedrijfsleven en sectorale ontwikkelingen en worden er voortdurend innovaties gepresenteerd in het daarvoor ingerichte auditorium/theater.
Zoals gezegd, wij geven de Biesboschhal terug aan de stad. Dat is één van de belangrijkste ambities die wij koesteren. Ze draagt er ook aan bij, dat de deelnemende jongeren dagelijks beleven en ervaren dat zij in een hal en op een plek leren en werken die ertoe doet. Een open, duurzaam gerenoveerde hal, die sfeervol en prettig aanvoelt, waarin het publiek dagelijks welkom is en waar tal van start-ups en organisaties hun thuis vinden. Voor het publiek een prachtige plek om te zijn bij de entree van Dordrechts jongste wijk Stadswerven, waarmee we ons verbinden en waarvoor we ook graag de wijkhuiskamer willen zijn. CITYARD werkt hecht samen met de leer- en leefwerf en met het binnenvaartmuseum en zal in de hal regelmatig, op kleine schaal, culturele en “ideas worth spreading” evenementen en exposities aanbieden.
Gemeente, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en CITYARD trekken gezamenlijk op om op het snijvlak van onderwijs en jeugdzorg het optimale aanbod voor jongeren te realiseren. Het is een innovatieve vorm van arbeidsmarkttoeleiding.
Wij creëren een korte, slagvaardige keten. Een verbinding tussen baan, opleiding, talenten en ambitie. Dat biedt jongeren een concreet perspectief dat aansluit op de eigen belangstelling en het beste in hen naar boven haalt. Wij voegen een perspectiefgerichte component toe aan het middelbaar beroepsonderwijs, het voortgezet onderwijs en een arbeidsmarkt die vraagt om verandering en de voorwaarden van De Stad van de Toekomst.
Dat gebeurt in een prachtige hal met een rijke historie van vakmanschap. Het gebeurt in een ruimte waar liefde voor ambacht en innovatie mensen verbindt. Waar we het onderwijs aan jongeren starten met een concreet aanbod dat direct aansluit op hun interesse en nut en noodzaak vervolgens vanzelfsprekend zijn.
CITYARD, “If you choose a job you love, you don’t have to work a day in your lifetime”
In de loop van 2019 zijn verschillende initiatieven gestart rond herbestemming van de monumentale loods van voormalig scheepswerf De Biesbosch en onder begeleiding van de Economic Development Board Drechtsteden zijn genoemde initiatieven in februari 2020 bij elkaar gekomen en zijn realisatie-scenario’s geformuleerd. Deze zijn begin maart voorgelegd en besproken met de directie van De Nieuwe NormOnderwijs, arbeidsmarkt en innovatie.