Ontmoeten



Centraal ontmoeten


De kracht van CITYARD vormt de ontmoeting. Ontmoeting tussen alle organisaties, deelnemers en bezoekers. Centraal in het gebouw wordt een open space gemaakt die aansluit op de ruimtelijke structuur. Hiermee wordt de verbinding gelegd met de hal en de verdiepingen.

Het is een plek die verschillende zitjes heeft, een bar voor de gezelligheid en goede koffie. Na de overweldigende binnenkomst vormt deze ruimte de plek waar trappen en een nieuw te plaatsen lift naar de verdiepingen leiden. Bezoekers zijn van harte welkom in deze ruimte en kunnen vanuit hier ook naar de Leefwerf aan de westzijde van het gebouw.

Ervaren



Autisme Experience Center


De 2de verdieping wordt ingenomen door het Autisme Experience Center. Deze Dordtse stichting heeft haar investeringsplan voor het inrichten van het Experience Center klaar. De Autisme Experience daagt haar bezoekers op unieke wijze uit zich op innovatieve, interactieve en verhalende wijze in te leven in de wereld van (mensen met) autisme en draagt daarmee bij tot het vergroten van kennis en inzicht en een grotere acceptatie van autisme binnen de samenleving. Autisme Experience werkt aan een inclusieve samenleving. Daarmee wordt het maatschappelijk kapitaal van mensen met autisme benut en worden nodeloze maatschappelijke kosten en problemen vermeden. In de L-vormige ruimte worden verschillende ruimtelijke condities gecreëerd, waar binnen de ervaringen met de werking van het brein aan de bezoeker worden uitgelegd. De grote diversiteit aan opstellingen in een open ruimte, maar ook de besloten, intieme plekken bieden hiervoor volop mogelijkheden. Deze verdieping vormt (net als het brein) een op zichzelf staand universum, met af en toe een doorkijkje naar de buitenwereld. Een doosje met een zitplek voor kinderen prikt door de binnenmuur maakt een subtiel doorzicht naar de hal.

Verbinden



Verbinding met het water en de maritieme historie


Op de loper wordt het verhaal van de plek verteld van de houtzaagmolens met de balkgaten, het verleden van de hal en het varend erfgoed. De loper leidt vanuit de entree naar zuidzijde, waar het afgeschuinde deel van de hal is open gebroken. Hier ontvouwt zich een mooi uitzicht op het water. Hier wordt ook de verbinding gemaakt met het schip van het Binnenvaartmuseum en het maritieme cluster in het gebouw: het documentatiecentrum van de vereniging de Binnenvaart. Een van de doelstellingen van de vereniging is het “veilig stellen en archiveren van maritiem cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord”. Het omvangrijke archief krijgt een nieuwe plek in een aantal zeecontainers waarin bouwtekeningen, boeken, vlaggen, foto’s en vaarwegkaarten zijn te vinden.

Ontvangst



De (hoofd)entree wordt verplaatst naar het middelste (hoge) hoofdvolume van de hal, waardoor hij zichtbaar wordt aan de straatzijde. Het metselwerk wordt deels opengebroken en vervangen door een brede glazen pui met entreedeuren. Bij binnenkomst betreed je een dubbelhoge ruimte die begrenst wordt door een grote glazen pui naar de hal. Vanuit deze plek kijk je over de as van het gebouw de hal in. Op een aantal plekken is de hal toegankelijk gemaakt met glazen deuren. Rechts van de entree gaat de lobby over in een ontmoetingsruimte met een bar en keuken, vanwaar zicht is op het aangrenzende Leefwerf. Een nieuwe trappartij en lift ontsluit vanuit deze ruimte de bovenliggende verdiepingen. Ook de theaterruimte van het Leerorkest is vanuit de ontmoetingsruimte te bereiken.

Ondernemen



Ondernemersplein


Op de 1ste verdieping, bereikbaar via de trap vanuit de ontmoetingsruimte, bevindt zich het ondernemersplein. Deze plek is akoestisch gescheiden van de overige ruimtes. Hier kan in een open setting gewerkt en vergaderd worden door ondernemers die hun innovaties met elkaar willen delen.

Ruimtelijk wordt deze verdieping verdeeld in een open werkvloer grenzend aan de lobby en een wat meer besloten deel met werkruimtes aan de noordgevel. In het midden bevindt zich een voorzieningen ‘blok’ met pantry en vergaderunits. Vanuit deze ruimte zijn ook de toiletten en het theater (voor presentaties) bereikbaar. Een loopbrug steekt dwars door de lobby over naar de hal en verbindt het ondernemersplein met de eerste verdieping van de bestaande verdiepingsvloer in de hal. Dit is de plek waar het Leerorkest zijn plek heeft en zodoende wordt een directe verbinding gemaakt met het theater.

Leren en innoveren



Makerspace en loper


In de grote hal is ruimte om te leren, te maken en te innoveren. De hal is grofweg verdeeld in 2 zones: de Makerspace en de loper – of ‘ondernemers-catwalk’ in het oostelijke deel. De Makerspace vormt een bonte mix van activiteiten en mensen gehuld in het geluid van machines en instrumenten. De ‘ondernemers-catwalk’ is de houten loper die de wat meer besloten activiteiten verbindt met (tussen)ruimtes voor ontmoeting en expositie. De houten modules zijn ‘aangetakt’ op de loper, maar vormen geen vaststaande configuratie. Ze kunnen worden aangepast, gestapeld en gecombineerd, al naar gelang de behoefte. Ze staan altijd vrij van de bestaande constructie en vormen daarmee losmaakbare componenten binnen de structuur van het gebouw.

.